BSI: Duitsers slecht beveiligd tegen digitale gevaren

Veel internetgebruikers in Duitsland beschermen zich onvoldoende tegen digitale gevaren. Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan 1.700 inwoners.

Het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) voerde het onderzoek uit. BSI is onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Digitale beveiligingsmaatregelen

De respondenten kregen de vraag voorgelegd welke digitale beveiligingsmaatregelen ze hebben genomen. 61 procent blijkt een virusscanner te gebruiken die up-to-date is en 58 procent geeft aan veilige wachtwoorden te gebruiken. Beveiligingsupdates worden door 36 procent van de ondervraagden snel geïnstalleerd. Slechts 5 procent gebruikt een VPN voor openbare wifi-netwerken.

Versleuteling

BSI-directeur Arne Schönbohm denkt dat Duisters zich wel bewust zijn van de gevaren op internet; ze brengen het echter niet in de praktijk. “Te weinig mensen veranderen hun wifi-wachtwoord of versleutelen hun e-mails,” zegt Schönbohm. Minder dat één op de vijf deelnemers versleutelt zijn e-mails niet. De overheidsinstantie wil Duitse burgers daarom via de website bsi-fuer-buerger.de mensen informeren over digitale veiligheid. “Digitale beveiliging is niet moeilijk, het moet gewoon worden toegepast,” aldus de BSI-directeur.

Klik hier voor de Digitalbarometer 2019 van BSI.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief