Bundesnetzagentur verbiedt kindersmartwatch met afluisterfunctie

Kinderhorloges waarmee kinderen en hun omgeving afgeluisterd kunnen worden, zijn in Duitsland niet toegestaan. Ze mogen noch verkocht, noch gebruikt worden. Het betreft smartwatches met een simkaart. Met behulp van een app kunnen ouders contact maken met een dergelijk kinderhorloge en hen afluisteren zonder dat deze kinderen dat doorhebben. Ouders zouden via deze smartwatches ook onderwijzers op school kunnen afluisteren.

Afluisterfunctie

De Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur heeft laten weten dat zo’n afluisterfunctie in Duitsland onwettig is. De organisatie raadt vooral scholen aan om te controleren of er kinderen zijn met zo’n horloge. Mensen die al een dergelijk horloge hebben aangeschaft en die bekend zijn bij de Bundesnetzagentur, dienen deze te vernietigen.

Smartpop Cayla
Begin dit jaar verbood de Bundesnetzagentur een smartpop die kon praten met kinderen. Deze pop Cayla, die ook in Nederland verkrijgbaar was, had meerdere kwetsbaarheden. Kwaadwillenden zouden op afstand kinderen kunnen afluisteren en met hen kunnen praten. Tevens bleek dat wat de kinderen tegen de pop vertelden, werd gedeeld met een Amerikaanse onderneming. Ook bevatte de pop vooraf opgenomen zinnen waarmee reclame werd gemaakt voor onder andere Disney-films.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief