In 2016 had Uber te maken met een omvangrijk datalek. Het ging om namen, e-mailadressen en mobiele telefoonnummers van 57 miljoen mensen: vijftig miljoen klanten en zeven miljoen chauffeurs van de taxidienst. Daar komt bij dat van 600.000 Uber-chauffeurs rijbewijsgegevens zijn gelekt.
De toenmalige CEO van Uber, Travis Kalanick, wist van de hack. Uber heeft deze hack echter stilgehouden, totdat persbureau Bloomberg hierover publiceerde.
Hulppagina
Uber heeft het datalek vervolgens bevestigd, evenals het feit dat er 100.000 dollar aan de hackers is betaald om de data te verwijderen en het voorval stil te houden. Slachtoffers van het datalek kunnen terecht op een hulppagina. “We hebben nog geen indicaties dat er fraude is gepleegd door het incident. We houden alle accounts in de gaten en waar nodig zullen we vervolgacties ondernemen door middel van fraudebescherming,” aldus de huidige CEO Dara Khosrowshahi.
Leren van fouten
Hij liet bovendien weten dat Uber onder zijn leiding op een meer integere wijze zaken wil doen. “Niets van dit zou mogen gebeuren. Helaas kan ik het verleden niet uitwissen, maar ik kan wel mijn hand in het vuur steken namens elke medewerker van Uber dat wij zullen leren van onze fouten,” aldus Khosrowshahi. Beveiligingsbaas Joe Sullivan en zijn tweede man Craig Clark zijn niet meer in dienst van Uber vanwege het in de doofpot stoppen van deze hack.