Burgemeester Lokeren toont zijn nieuwe identiteitskaart in close-up aan fotograaf

Burgemeester Filip Anthuenis uit het Belgische Lokeren heeft tijdens de uitreiking van de eerste elektronische identiteitskaart zijn persoonlijke gegevens gelekt.

Hij liet zichzelf fotograferen met zijn identiteitskaart close-up in beeld, waardoor onder meer zijn rijksregisternummer, kaartnummer, handtekening en vervaldatum van de kaart voor iedereen te zien waren.

Eerste eID met vingerafdrukken

De Lokerse burgemeester kreeg het eerste eID met vingerafdrukken uitgereikt door federaal minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. Na de overhandiging poseerde Anthuenis trots met zijn nieuwe exemplaar waardoor hij zijn persoonlijke gegevens prijsgaf.

Close-up

De foto die gemaakt werd door een fotograaf van Het Laatste Nieuws, stond een tijdlang op de website van deze Belgische krant. Zowel de voor- als achterkant van het ID waren in close-up zichtbaar. Aanvankelijk waren de persoonsgegevens van Anthuenis ook duidelijk zichtbaar in een reportage van TV-Oost. Pas in een later stadium verving de regionale zender de beelden met een versie waarin de persoonsgegevens van de burgemeester onleesbaar waren.

Twitter

De foto’s bleven echter urenlang online staan op de nieuwssite; zelfs nadat de burgemeester op Twitter was bekritiseerd vanwege zijn omgang met persoonlijke data. De beelden zijn inmiddels aangepast.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief