CBR lekt theorie examens voor het rijbewijs

In een aflevering van PowNews is met een verborgen camera gefilmd hoe de antwoorden van het theorie examen voor het rijbewijs worden doorgenomen met de kandidaten.

Examenkandidaten kunnen via altijdgeslaagd.nl voor 180 euro een ‘examengerichte training’ volgen. Hierbij worden de antwoorden gegeven op de vragen die op dezelfde dag in het theorie examen worden gesteld. Opvallend is dat hierbij niet wordt ingegaan op het antwoord zelf, maar bijvoorbeeld wordt verteld dat bij het woord ‘bussen’ het antwoord ‘b’ is. Hierbij worden de originele foto’s van het CBR examen op de beamer getoond. De examentraining wordt op locatie van het CBR gegeven, vlak voor het werkelijke examen.

De man achter altijdgeslaagd.nl vertelt voor de verborgen camera dat iemand binnen het CBR de examenvragen van de dag doorspeelt. Hij zou tussen 50 tot 60 klanten per dag ‘les geven’ en hier een miljoen euro per jaar mee verdienen.

Het mogelijk lekken van examenvragen door een CBR medewerker is een goed voorbeeld van onvoldoende bewustzijn in informatiebeveiliging. De kans is aanwezig dat deze medewerker weliswaar weet dat hij iets doet wat niet door de beugel kan, maar niet begrijpt dat hiermee het CBR als organisatie ernstig kan worden beschadigd. Als de volgorde van de antwoorden op examenvragen niet vooraf wordt vastgelegd is deze vorm van fraude al weer een stuk lastiger. Tenslotte zouden maatregelen moeten worden getroffen om toegang tot de examenvragen van de dag te beperken, en het benaderen of doorsturen hiervan traceerbaar te maken.

De manager theorie van het CBR Harold Bekhuis geeft in een reactie aan dat het CBR signalen van fraude altijd serieus onderzoekt. Diverse kamerleden hebben al aangegeven dat zij hierover kamervragen zullen stellen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief