CBR garandeert veiligheid theorie examen rijbewijs

Volgens VerkeersPro, het vakblad voor de rijschool, bestrijdt het CBR dat er sprake is van fraude bij de theorie-examens voor het rijbewijs. Dit heeft het CBR aan het vakblad laten weten in een reactie op een uitzending van PowNews afgelopen weekend.

In de uitzending van PowNews kwam het bedrijf Altijdgeslaagd aan bod, met de claim dat de theorie examens voor het rijbewijs aan de klanten van dit bedrijf werden gelekt. Ondernemer Said Cinar bevestigde dat overigens niet voor de camera van PowNews. In de uitzending waren wel wat beelden te zien die tijdens de cursussen gemaakt waren. Daarin zegt Cinar weliswaar dat hij een fraudeur is, maar het wordt niet duidelijk wat hij daarmee precies bedoelt.

Het CBR geeft aan maatregelen op het vlak van informatiebeveiliging te hebben genomen waarmee de door PowNews geclaimde fraude wordt voorkomen.

In de reactie aan VerkeersPro stelt het CBR duidelijk dat gericht doorspelen van examenvragen helemaal niet mogelijk is. ‘De ICT-systemen zijn zodanig ingericht dat de examenseries random en zonder persoonlijke tussenkomst gestart worden. Van tevoren is dus niet bekend welke serie gedraaid wordt. De series zijn niet toegankelijk voor de CBR-medewerkers. Verder is het aantal vragen uitgebreid en worden de vragen en de volgorde van de multiple choice antwoorden continu afgewisseld om ongewenste voorspelbaarheid te reduceren. Tenslotte worden vragen met regelmaat vernieuwd.

Ook tijdens het afnemen van examens neemt het CBR maatregelen om fraude tegen te gaan. Er worden sweepers ingezet, apparaatjes om openstaande gsm-verbindingen te detecteren. Met die apparaten wil het CBR voorkomen dat kandidaten hulp krijgen op afstand. Bij fraude wordt altijd de politie ingeschakeld. Dit jaar zijn er al verschillende fraudeurs betrapt die boetes kregen. Eén man kreeg zelfs een taakstraf.

Hoewel het CBR geen bemoeienis heeft met opleiders zijn er met Altijdgeslaagd het afgelopen jaar wel gesprekken geweest. ‘Tot op dit moment heeft het CBR geen activiteiten waargenomen die aan te merken zijn als strafbare feiten’, aldus het CBR. In de uitzending werd de suggestie gewekt dat ondernemer Said Cinar ooit zelf bij het CBR heeft gewerkt, maar dat is volgens het CBR niet het geval.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief