China hackte telecomnetwerken in Turkije, Kazachstan, India, Thailand en Maleisië

Hackers van de Chinese overheid hebben zich toegang weten te verschaffen tot telecomnetwerken in Turkije, Kazachstan, India, Thailand en Maleisië. Ze deden dit om Oeigoerse reizigers te bespioneren.

Persbureau Reuters heeft dit recentelijk bekendgemaakt op basis van twee inlichtingenofficieren en twee onderzoekers.

Xinjaing

De spionageactiviteiten zijn in de eerste plaats gericht op het observeren van diplomaten en buitenlandse militaire vertegenwoordigers. Volgens het onderzoek worden deze praktijken eveneens aangewend om de Oeigoeren in de regio in de gaten te houden. De Chinese overheid zou tevens mensen in de regio Xinjaing direct via hun smartphones bespioneren. De Chinese douane zou spyware installeren op telefoons van reizigers naar deze regio.

IPhones, Android-smartphones en Windows-pc’s

Tevens zou een ernstige kwetsbaarheid die aan het begin van dit jaar werd ontdekt in iPhones, gebruikt zijn om Oeigoeren te bespioneren. Hetzelfde zou het geval zijn met Android-smartphones en Windows-pc’s, aldus bronnen van de Amerikaanse nieuwssites Forbes en TechCrunch. China spreekt de aantijgingen tegen. “We verzetten ons en treden consistent en resoluut op tegen elke vorm van internetaanvallen,” aldus het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief