AP en NS winnen rechtszaak over anoniem reizen

Een treinreiziger die naar de rechter stapte, omdat hij vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) moet optreden, heeft ongelijk gekregen. De man spande de zaak aan, omdat hij met zijn abonnement niet anoniem kan reizen.

De man uit Almere voerde aan dat hij voor zijn trajectabonnement op een persoonlijke ov-chipkaart moet in- en uitchecken.

Pinbetaling

Een ander bezwaar van deze reiziger is dat hij niet anoniem grote bedragen op zijn anonieme ov-chipkaart kan laden. Hierdoor vindt hij dat hij gedwongen wordt om via een pinbetaling het saldo op zijn anonieme kaart aan te vullen. Deze transactie is volgens de man naar hem te herleiden. De Autoriteit Persoonsgegevens is echter van mening dat de NS moet kunnen controleren of er is betaald voor het abonnement, en of er binnen het traject van het abonnement wordt gereisd. Dit gebeurt via het in- en uitchecken. Over het bezwaar van de reiziger dat het opladen van een chipkaart niet anoniem kan, stelde de rechter echter dat dit met briefgeld aan het loket wel kan.

Voldoende gemotiveerd

“Dat dit volgens eiser niet werkbaar is, betekent niet dat die mogelijkheden er niet zijn. Hierin heeft verweerder dan ook geen aanleiding hoeven zien om nader onderzoek te doen naar het anoniem aanschaffen en opladen van een ov-chipkaart,” aldus de rechter. De bestuursrechter vindt dat de Autoriteit Persoonsgegevens voldoende heeft gemotiveerd dat de NS de regels niet schendt. De privacywaakhond voegt daaraan toe dat het doel van de NS waarvoor de persoonsgegevens worden verwerkt, niet op een andere manier te bereiken is.

Klik hier voor het vonnis van de bestuursrechter.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief