China op heterdaad betrapt tijdens hacken Vaticaan

Chinese hackers hebben drie maanden lang toegang gehad tot het computernetwerk van het Vaticaan. Het Amerikaanse internetbeveiligingsbedrijf Recorded Future publiceerde dit afgelopen week.

Het is vermoedelijk voor het eerst dat hackers die banden hebben met de Chinese overheid, op heterdaad betrapt werden op het hacken van het bestuur van de Rooms-Katholieke Kerk.

Hongkong

Volgens het beveiligingsbedrijf waren de hackers uit op communicatie tussen het Vaticaan en vertegenwoordigers van de kerk in Hongkong. De aanvalsmethode bevatte elementen die wijzen in de richting van Chinese hackers die voor de overheid werken. Het incident komt aan het licht voorafgaand aan gesprekken tussen het Vaticaan en Peking in september. Beide landen spreken dan over de rol van de kerk bij de aanstelling van bisschoppen in China.

Overeenkomst

De gesprekken zijn het vervolg op eerder gemaakte afspraken in 2018 over de rol van het katholieke geloof in China. Deel van deze overeenkomst is dat het Vaticaan meer zeggenschap krijgt over de bisschoppen die door de Communistische Partij worden aangesteld. Het is momenteel onzeker of de overeenkomst uit 2018 automatisch wordt verlengd.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief