China wil VPN’s onmogelijk maken

De Chinese overheid zou van plan zijn om providers te verplichten het gebruik van virtual private networks (VPN) onmogelijk te maken. De maatregel zou vanaf februari volgend jaar in moeten gaan. Bloomberg heeft dit onlangs bekendgemaakt.

Het Amerikaanse bedrijf baseert zich daarbij op anonieme bronnen. Providers zouden al zijn geïnformeerd over de ophanden zijnde blokkade. Een aantal buitenlandse websites, zoals Facebook, Twitter en YouTube, zijn in China al langere tijd niet toegankelijk.

Buitenlandse sites
Door een VPN op te zetten, is het voor Chinese internetters mogelijk om alsnog toegang tot deze buitenlandse sites te krijgen. De Chinese overheid wil nu het gebruik van VPN verhinderen, zodat internetgebruikers in dat land deze blokkade niet langer kunnen vermijden. Individuele partijen worden door de overheid al langer gedwarsboomd in het gebruik van VPN’s.

Green VPN
GreenVPN is recentelijk al gedwongen om zijn VPN-diensten in China te staken. Als mobiele providers het gebruik van VPN zouden gaan verhinderen, zou dat betekenen dat het VPN-gebruik in China zeer aanzienlijk wordt teruggedrongen. Een uitzondering zou gemaakt worden voor bedrijven en onderwijsinstellingen, op voorwaarde dat ze hun VPN bij de Chinese overheid laten registreren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief