Chinese ex-werknemer ASML ontvreemde bedrijfsinformatie

ASML heeft onlangs ontdekt dat een medewerker in China bedrijfsinformatie heeft gestolen. Een woordvoerder van het concern uit Veldhoven heeft dit bevestigd.

Exportcontrolevoorschriften

“ASML is het slachtoffer geweest van verduistering van gegevens met betrekking tot bedrijfseigen technologie door een (inmiddels) voormalige werknemer in China. Hoewel wij niet menen dat de verduistering van materieel belang is voor ons bedrijf, is het mogelijk dat bepaalde exportcontrolevoorschriften zijn geschonden. ASML heeft het incident gemeld aan de relevante autoriteiten”, zo schrijft de chipmachinemaker in zijn jaarverslag.

Voorzorgsmaatregelen

Volgens eigen onderzoek van ASML is het incident niet van invloed op de bedrijfsvoering. “Het is wel extra vervelend dat het komt door een eigen medewerker”, aldus de woordvoerder. Welke informatie de ex-werknemer heeft gestolen, is niet bekend. ASML heeft, naar eigen zeggen, voorzorgsmaatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

Economische spionage

Minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking zegt het incident zorgelijk te vinden. “ASML doet ontzettend veel om haar waardevolle technologie te beveiligen. Dat is in het belang van ons allemaal. Het is dan ook heel zorgelijk dat zo’n groot en gerenommeerd bedrijf wordt getroffen door economische spionage.” ASML werd al eerder bestolen door eigen werknemers in Silicon Valley. In 2015 verkochten Amerikaanse en Chinese medewerkers informatie aan concurrent Xtal.

Klik hier voor het jaarverslag van ASML.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief