Chinese spionagesoftware ontdekt bij MIVD

De kwaadaardige software die de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) vorig jaar op FortiGate-apparaten van Defensie aantrof, was nog niet bekend bij partners. Demissionair minister Ollongren van Defensie heeft dit de Tweede Kamer laten weten.

Chinese hackers

Het bestaan van de malware is nu pas bekendgemaakt, omdat er volgens haar eerst grondig en zorgvuldig onderzoek nodig was om te achterhalen van wie deze afkomstig is. “Dit is de eerste keer dat de MIVD een technisch rapport over de werkwijze van Chinese hackers openbaar maakt. Zo draagt Defensie bij aan het verhogen van cyberweerbaarheid”, licht Ollongren toe.

Offensief cyberprogramma

China‚Äôs cybercapaciteiten noemt ze significant. “De MIVD wijst er in de jaarverslagen op dat Nederland doorlopend wordt geconfronteerd met digitale aanvallen, uitgevoerd door landen met een offensief cyberprogramma waaronder China, Rusland, Noord-Korea en Iran.” De MIVD verzoekt organisaties die de malware op hun apparatuur aantreffen om dit te melden bij het NCSC. “Zo kan de Chinese spionagecampagne worden tegengegaan”, aldus de minister.

Klik hier voor de brief van de minister aan de Tweede Kamer.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief