Rechter: Enschede hoeft boete AP niet te betalen

Afgelopen vrijdag heeft de rechtbank een door de AP opgelegde boete van 600.000 teruggedraaid. Het gaat om de gemeente Enschede die de privacywetgeving overtreden zou hebben vanwege het volgen van publiek via wifisignalen.

Wifisignalen

De Twentse gemeente mat tussen 2018 en 2020 hoe druk het in de binnenstad was. Daarvoor huurde de gemeente een bedrijf in dat gespecialiseerd is in het tellen van passanten. Meetkastjes vingen de wifisignalen van mobiele telefoons van voorbijgangers op. Elke toestel werd met een unieke code geregistreerd. Doordat de gemeente gedurende een langere periode bijhield welke telefoon langs welk meetkastje kwam, kon zij mensen volgen. De Autoriteit Persoonsgegevens vond dit een overtreding van de AVG en deelde een boete uit.

Geen bewijs

De rechters oordeelden echter dat de toezichthouder niet goed heeft uitgezocht of de identiteit van passerende mensen te achterhalen was. Het was weliswaar technisch mogelijk maar de rechtbank vond dat de AP ook had moeten kijken hoeveel tijd en geld hiermee gemoeid waren. En of op basis daarvan het redelijk is om aan te nemen dat iemand gaat uitzoeken welke persoon bij welke code hoort. De rechtbank concludeerde dat het niet is bewezen dat de gemeente Enschede daadwerkelijk persoonsgegevens heeft verwerkt.

Klik hier voor het bericht van de gemeente Enschede.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief