Chinese spionnen ontvreemden bedrijfsgeheimen ASML

Chinese spionnen hebben bedrijfsgeheimen van ASML ontvreemd. Het zou gaan om een diefstal ter waarde van honderden miljoenen euro’s.

Het Financieele Dagblad heeft hierover gepubliceerd op basis van eigen onderzoek. Het zou gaan om de omvangrijkste spionage die ooit bij een Nederlands bedrijf heeft plaatsgevonden.

Broncodes, software en prijsstrategieën

ASML heeft laten weten dat de diefstal plaats heeft gevonden bij een klein onderdeel van het bedrijf in Silicon Valley. Aldaar maakt de chipmachinefabrikant softwareprogramma’s voor machineoptimalisatie. “Er ligt geen blauwdruk op straat waar je een lithografiemachine mee kunt bouwen,” aldus ASML. Volgens het Financieele Dagblad zouden broncodes, software en prijsstrategieën zijn buitgemaakt door hooggeplaatste onderzoeksmedewerkers. Deze medewerkers hadden banden met het Chinese Ministerie van Wetenschap en Technologie.

XTAL

De buitgemaakte bedrijfsinformatie zou verstrekt zijn aan XTAL, een concurrent van ASML. XTAL heeft hiervoor in Californië een boete van 223 miljoen dollar opgelegd gekregen. Het bedrijf, dat in 2014 is opgericht, zou financiële steun van China krijgen om de Chinese positie op de chipmarkt te verstevigen. ASML heeft in een reactie laten weten dat bedrijfsspionage van alle tijden is: “Dat kunnen we nooit helemaal voorkomen, maar we hebben al actie ondernomen om het veel moeilijker te maken. Bedrijfsinformatie is gesegmenteerd. Medewerkers kunnen niet overal bij.” ASML refereert bovendien aan afspraken tussen China en de EU om bedrijfsgeheimen beter te eerbiedigen. “Dat moeten we ook nog terugzien in goede wetten en rechtspraak, maar het is beslist zeer bemoedigend.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief