Minister Bruins: Gegevensuitwisseling in de zorg zonder toestemming

De minister voor Medische Zorg wil dat de gegevensuitwisseling in de zorg snel wordt gedigitaliseerd. Tevens wil hij de wet veranderen, zodat er voortaan ook zonder toestemming digitaal gegevens van een patiƫnt kunnen worden uitgewisseld.

Minister Bruno Bruins heeft dit op 9 april aan de Tweede Kamer geschreven.

Digitaal het nieuwe normaal

“Zorgverleners beschikken te vaak niet over de informatie die ze nodig hebben en zijn te veel tijd kwijt met faxen of het op dvd branden van gegevens. Mensen moeten te vaak opnieuw hun verhaal vertellen terwijl ze denken ‘dokter dat weet u toch wel’. Daarom moet digitaal het nieuwe normaal worden,” aldus de minister. Bruins maakte vorig jaar al bekend maatregelen te willen nemen om elektronische gegevensuitwisseling wettelijk te verplichten.

Wettelijke verplichting

“Mijn ambitie is dat de gegevensuitwisseling in de zorg in Nederland in rap tempo volledig digitaliseert waardoor ook patiĆ«nten al hun eigen gegevens digitaal kunnen inzien en beheren. Met meer regie door de overheid dan tot nu toe, met meer tempo en met een wettelijke verplichting,” aldus Bruins. De wettelijke verplichting om gegevens te delen zal uit twee delen bestaan. Het eerste heeft betrekking op ‘welke’ gegevensuitwisselingen worden gedigitaliseerd. Het tweede op de wijze ‘hoe’ de digitale gegevensuitwisseling vorm zal gaan krijgen.

De brief van de minister voor Medische Zorg is hier te lezen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief