CIA en BND bespioneerden decennialang overheden

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA en de Duitse Bundesnachrichtendienst (BND) hebben overheden decennialang afgeluisterd.

The Washington Post, ZDF en SRF hebben dit onlangs bekendgemaakt, nadat ze geheime rapporten ingezien hebben. Het Nederlandse onderzoeksplatform Argos kon de documenten inzien en concludeert dat de Nederlandse overheid hierbij betrokken was.

Crypto AG

De CIA en de BND waren sinds 1970 in het geheim eigenaar van het Zwitserse bedrijf Crypto AG. Het bedrijf verkocht systemen aan meer dan 120 landen met als doel om geheime communicatie te encrypten. De apparatuur van het bedrijf diende ervoor te zorgen dat derden onderschepte communicatie niet konden lezen. Crypto AG leverde veilige apparatuur aan bondgenoten; bij andere landen werd het versleutelingsalgoritme echter gewijzigd. Op deze manier konden de CIA en BND de versleutelde berichten van de overheden makkelijk ontsleutelen.

NAVO-bondgenoten

De Amerikaanse en Duitse inlichtingendienst waren hierdoor bij machte om geheime communicatie van overheden in te zien, aldus The Washington Post. Het betrof onder meer communicatie van Iran, Pakistan, India en NAVO-bondgenoten als Spanje en Turkije.

Philips en de Nederlandse overheid

Uit onderzoek van Argos blijkt dat zowel Philips als de BVD (de voorloper van de AIVD) in 1982 meehielpen bij het afluisteren van de Turkse overheid. De Duitse inlichtingendienst wilde daar niet aan meewerken, aangezien het land lid was van de NAVO en derhalve officieel een bondgenoot. De BVD en Philips schoten de Amerikaanse afluisterdienst NSA vervolgens te hulp. In 1994 stapte de BND uit Crypto AG. De CIA verkocht zijn aandelen pas in 2018.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief