Slachtoffers van WhatsApp-fraude zijn in de eerste zes weken van dit jaar al voor 232.000 euro bestolen. De Fraudehelpdesk maakt zich zorgen over deze trend, en voegt eraan toe dat de werkelijke schade mogelijk veel hoger is.
Vorig jaar maakten meer dan 2.600 mensen melding bij de Fraudehelpdesk, omdat iemand geprobeerd had om hen via WhatsApp geld afhandig te maken. 353 mensen boekten geld over naar de fraudeurs. In totaal betrof de schade afgelopen jaar 1 miljoen euro.
3.000 – 8.000 euro schade per slachtoffer
In de eerste zes weken van dit jaar maakten 700 mensen melding, waarvan er 77 mensen daadwerkelijk werden bestolen. Het betreft hier echter alleen slachtoffers die contact zochten met de Fraudehelpdesk. Aangiftes bij de politie zijn niet meegenomen in deze cijfers. “Mensen kunnen op deze manier veel geld kwijtraken. Gemiddeld worden slachtoffers voor 3.000 euro opgelicht, maar er zitten ook uitschieters tussen van wel 8.000 euro”, laat de Fraudehelpdesk weten.
Schaamte
De politie denkt dat veel slachtoffers van WhatsApp-fraude zich schamen en daarom geen aangifte doen: “Achteraf schamen mensen zich, omdat ze zich om de tuin hebben laten leiden, maar de oplichters gaan geraffineerd te werk. Wacht niet om aangifte te doen of meld bij de politie dat er een poging is ondernomen.”
Klik hier voor de website van de Rijksoverheid: Waar kan ik cybercrime melden?
Klik hier voor de website van de Fraudehelpdesk.