Werkgevers monitoren bijna twintig procent van het personeel

Bijna één op de vijf werknemers wordt door zijn werkgever gemonitord. Van zestien procent weet de werkgever via een GPS-systeem waar personeel zich bevindt. Bij 13 procent registreert de werkgever welke websites medewekers bezoeken. Bij één op de drie medewerkers hangen er camera’s op het werk. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV op basis van onderzoek onder 2.600 werkende mensen.

Digitale middelen

Deelnemers aan het onderzoek zeggen niet blij te zijn met deze ontwikkeling.” De controledrift van werkgevers neemt in snel tempo toe. Werkgevers maken gretig gebruik van digitale middelen om werknemers te controleren,” aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Hij voegt eraan toe dat monitoring juridisch gezien alleen in uitzonderlijke gevallen is geoorloofd, bijvoorbeeld wanneer er een ernstig vermoeden van misbruik is.

Wetgeving

“Maar gezien de hoeveelheid mensen die door hun werkgever worden gecontroleerd, lijken werkgevers massaal de wet te overtreden”, vervolgt Fortuin. “Werkgevers moeten sturen op vertrouwen, controle is schadelijk voor de onderlinge verhoudingen, de productiviteit en de werksfeer. Funest in een tijd waarin het psychisch verzuim zeer hoog is. Werkgevers moeten zich bovenal houden aan de wet en hun personeel niet steeds meer lukraak illegaal monitoren.”

Klik hier voor het rapport van het CNV.

 

Aanmelden voor onze nieuwsbrief