Commotie over ‘cyberoorlog’-uitspraak minister van Defensie

Op de vraag of Nederland in cyberoorlog is met Rusland, heeft de minister van Defensie bevestigend geantwoord. Minister Ank Bijleveld deed dit gisteren in het programma WNL op Zondag.

Tijdens het interview sprak de minister over de verijdelde hackpoging van Russische hackers op de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Volgens de Telegraaf zwakte ze diezelfde middag deze uitspraak af.

Defensie Cyber Commando

Bijleveld zou tegen de Telegraaf hebben gezegd dat ze het woord ‘oorlog’ niet zelf in de mond heeft genomen. “Ik heb aangegeven dat oorlogvoering verandert. Daar moet je je op voorbereiden. Dat doen we. We hebben niet voor niets een Defensie Cyber Commando,” aldus de minister.

OPCW

Volgens Sico van der Meer van Instituut Clingendael moet de uitspraak van Bijleveld niet letterlijk genomen worden. “We zijn niet in oorlog. Er is geen oorlogsverklaring. Bijleveld reageerde op een vraag. Er zal in Den Haag fronsend naar de televisie zijn gekeken, maar ik denk ook dat veel mensen blij zijn,” aldus zijn reactie tegenover de NOS. Aanstaande woensdag staat een Kamerdebat gepland over de onderschepte hackpoging bij de OPCW.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief