Google attendeert op onveilige websites

In de loop van vandaag zal Google Chrome gaan waarschuwen wanneer een onveilige website wordt bezocht. Google gaat dit doen via een scherm met een rood waarschuwingsbord, inclusief de tekst dat je data ontvreemd kan worden.

Het blijft wel mogelijk om de onveilige site waar de Google-browser voor waarschuwt, te bezoeken via Chrome. Volgens onderzoek van Open State Foundation gaat het in Nederland om zo’n 3.000 sites, waarvan bijna 200 websites in de publieke sector.

Symantec

Google Chrome beschouwt websites als onveilig als ze gebruikmaken van een beveiligingscertificaat dat niet langer wordt ondersteund. In 2015 bleek Symantec fake-certificaten uit te geven. Kwaadwillenden konden zo websites kopen en zich voordoen als bijvoorbeeld Google.com. Vervolgens heeft Google zijn vertrouwen in Symantec opgezegd.

Nieuw certificaat

Websites kunnen weer als veilig worden aangemerkt door Google, als ze elders een nieuw certificaat afnemen en dat installeren. Die mogelijkheid bestaat al geruime tijd, maar relatief veel eigenaren van onveilige websites hebben dat nog niet gedaan.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief