Computergebruikers negeren waarschuwingen door slechte timing

Vaak zijn mensen de zwakste schakel bij beveiliging. Cybercriminelen spelen daar handig op in. Beveiligingsonderzoekers buigen zich regelmatig over dit probleem. Zo ook researchers van de Brigham Young University in de Amerikaanse staat Utah.

Zij ontdekten dat computergebruikers vaak cruciale waarschuwingen op hun scherm negeren wanneer ze meerdere dingen tegelijkertijd doen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om taken als het invoeren van een code of het bekijken van een film.

Concentratie
Tijdens een experiment reageerden de computergebruikers in 75 tot 90 procent van de gevallen niet op de waarschuwingen die op hun beeldschermen verschenen. Dat percentage was aanzienlijk lager als de gebruikers bezig waren met taken die minder concentratie vereisen, bijvoorbeeld wachten op een webpagina die wordt ingeladen.

Timing
De onderzoekers concluderen in hun paper dat de timing van waarschuwingen belangrijk is. Computergebruikers zijn eerder geneigd aandacht aan waarschuwingsmeldingen te besteden wanneer die tussen twee grote handelingen door op het scherm verschijnen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief