Cisco werkt aan beveiligingsupdate voor firewall-lek

Cisco werkt aan een oplossing voor een lek in zijn netwerkapparatuur. Door deze kwetsbaarheid is alle data die door deze apparatuur wordt getransporteerd, te observeren.

De kwetsbaarheid werd ontdekt toen hackersgroep Shadow Brokers recentelijk spionagesoftware op internet zette. Volgens Kaspersky zijn er wiskundige overeenkomsten tussen de nieuwe malware en de eerder ontdekte software van de Equation-groep (een bijnaam voor de hackersafdeling van de NSA).

Netwerkapparatuur
Het lek bij Cisco is jarenlang niet opgevallen: de hackerssoftware van de NSA stamt uit 2013. Kwaadwillenden kunnen met behulp van de kwetsbaarheid in de netwerkapparatuur van Cisco de controle krijgen over de firewall in een netwerk waardoor ze gegevens kunnen bekijken. Voorwaarde is wel dat de aanvaller al de controle heeft over één apparaat in het aangevallen netwerk.

Fortinet en Juniper
Met de hackerssoftware kan ook netwerkapparatuur van Fortinet en Juniper belaagd worden. Die bedrijven zijn bezig de zaak te onderzoeken. Klanten van Fortinet en Juniper wordt geadviseerd om voortdurend de meest recente software-updates te installeren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief