Conseil d’État: 50 miljoen euro boete voor Google terecht

Google dient de boete van 50 miljoen voor overtreding van de AVG te betalen. Dat heeft het Conseil d’État (de Franse Raad van State) afgelopen vrijdag bepaald in een beroep dat door Google was aangespannen.

In 2019 legde de Franse privacytoezichthouder, De Commission nationale de l’informatique et des libertés (CNIL), het Amerikaanse techbedrijf deze boete op.

Gerichte advertenties

CNIL vindt dat Google niet aan de gestelde eisen voldoet aangaande informatievoorziening over het verwerken en opslaan van data voor gerichte advertenties, alsmede het verkrijgen van geldige toestemming. “Essentiële informatie, zoals het doel van de dataverwerking, de bewaartermijn van data en de soorten persoonlijke data die voor gepersonaliseerde advertenties worden gebruikt, zijn buitensporig over verschillende documenten verspreid, met knoppen en links die voor aanvullende informatie moeten worden aangeklikt. De relevante informatie is alleen na verschillende stappen toegankelijk, waarbij soms vijf tot zes acties nodig zijn”, licht de CNIL toe.

Niet “specifiek” noch “ondubbelzinnig”

Tevens gaat het techbedrijf in de fout vanwege zijn standpunt, dat het over een juridische basis beschikt om data te verwerken voor gepersonaliseerde advertenties. “Google stelt dat het toestemming van gebruikers verkrijgt voor het verwerken van data voor gepersonaliseerde advertenties. Deze toestemming is echter om twee redenen niet geldig”, zo stelt de Franse privacy-toezichthouder. De eerste reden is dat gebruikers niet voldoende door Google worden geïnformeerd. Verder is de verzamelde toestemming niet “specifiek” noch “ondubbelzinnig”, aldus de CNIL.

Klik hier voor het volledige oordeel van de rechtbank.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief