Australië opnieuw doelwit cyberaanvallen

De Australische overheid, politieke organisaties en onderwijsinstellingen hebben al maandenlang te maken met uiteenlopende cyberaanvallen. De premier van Australië, Scott Morrison, maakte dat vandaag bekend tijdens een persconferentie.

De cyberaanvallen zijn zowel omvangrijk als goed georganiseerd. Australië vermoedt dat ze afkomstig zijn van een ander land.

China, Rusland, Iran en Noord-Korea

“Er is maar een aantal landen dat de middelen heeft voor een dergelijke cyberaanval”, aldus de premier. Welke landen hij in gedachten heeft, wilde hij niet zeggen. Correspondent Eva Gabeler in het NOS Radio 1 Journaal wijst wel naar mogelijke daders. “Er is maar een beperkt aantal landen in staat tot hacken op dit niveau en deze schaal. Dat zijn China, Rusland, Iran en Noord-Korea”, aldus de journaliste.

Australische parlement

De Australische minister van Defensie Linda Reynolds liet weten dat de aanvallen vooralsnog niet hebben geleid tot een aanzienlijke inbreuk op persoonsgegevens. In februari vorig jaar kwam aan het licht dat het computernetwerk van het Australische parlement was gehackt. Anonieme bronnen van persbureau Reuters meldden toen dat China de aanval had uitgevoerd. China heeft dit echter ontkend. De premier van Australië heeft nooit bevestig dat deze aanval afkomstig was van China.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief