Consumentenbond: Google ontfutselt toestemming gebruik locatiegegevens

De Consumentenbond heeft een klacht ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens over de manier waarop Google met locatiegegevens omgaat. De directe aanleiding was dat Google tracht om gebruikers van nieuwe Androidtelefoons de locatiegeschiedenis te laten activeren.

Tevens wijst de Consumentenbond erop dat de functie ‘Web & App Activiteit’ standaard is geactiveerd. Volgens de Consumentenbond en verschillende andere Europese consumentenorganisaties, houdt Google cruciale informatie achter. Bovendien maakt het bedrijf gebruik van sturende knoppen.

AVG

De Consumentenbond stelt dat gebruikers daardoor geen vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige toestemming geven aan Google om locatiegegevens te verzamelen en te gebruiken. Hiermee schendt Google volgens de consumentenorganisaties de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Zeer persoonlijk gegeven

“Google ontfutselt de toestemming om de locatiegegevens te gebruiken, terwijl locatie een zeer persoonlijk gegeven is. Daarom hebben we bij de AP een klacht ingediend. Ook hebben we er bij Google op aangedrongen om dit aan te passen,” aldus Bart Combée, directeur van de Consumentenbond. De bond is ook gestart met een petitie waarin Google wordt gevraagd de locatie van gebruikers “niet stiekem” te bewaren.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief