Mkb’ers vaak slachtoffer cybercrime, maar onderschatten risico’s

Minder dan een kwart van de bedrijven in het mkb maakt zich zorgen over cybersecurity. 43 procent denkt dat cybercriminelen niet geïnteresseerd zijn in hun bedrijf. Dat blijkt uit recent onderzoek van Ipsos in opdracht van verzekeringsmaatschappij Centraal Beheer.

De realiteit is echter anders. Minstens de helft van de mkb-ondernemers heeft weleens te maken gehad met een cyberincident. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 16 procent van de mkb-bedrijven geen back-ups maakt, en bijna een kwart geen antivirussoftware gebruikt.

Verwachtingen

De verwachtingen over beveiliging tussen ondernemers en hun ICT-beheerders lopen sterkt uiteen. Van de ondernemers gaat bijna driekwart ervan uit dat hun ICT’ers voor voldoende digitale beveiliging zorgen. Tijdens het onderzoek gaf echter minder dan een kwart van de ondervraagde ICT’ers aan dat hier intern duidelijke afspraken over zijn gemaakt. Bijna de helft van de ICT-beheerders vindt het lastig om de mkb-ondernemer waarvoor hij werkt, te overtuigen van het belang van digitale veiligheid.

Specialistische kennis

“Voor veel ondernemers is online veiligheid top of mind, maar zij weten vaak niet welke stappen ze het beste kunnen zetten,” zegt Jack Hommel, directeur Bedrijven van Centraal Beheer. Naar aanleiding van het onderzoek van Centraal Beheer, zegt Alex de Joode van Nederland ICT: “Het gebrek aan afspraken tussen ICT’ers en mkb-ondernemers over de cybersecurity is zorgelijk. Het is voor ondernemers belangrijk een duidelijk vertrekpunt te hebben, want zij hebben vaak niet de specialistische kennis die nodig is om de juiste beslissingen te nemen.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief