Consumentenbond: Windows 10 vist naar privégegevens

Consumenten die hun privacy belangrijk vinden, kunnen Windows 10 beter niet met de aanbevolen standaardinstelling installeren. Bij deze installatie worden internettoepassingen op de pc gezet die toegang tot veel persoonlijke gegevens krijgen. Dat heeft de Consumentenbond laten weten, nadat de bond hier zelf onderzoek naar had gedaan.

Persoonlijke documenten kunnen met Windows 10 niet alleen op de computer worden opgeslagen maar ook in een clouddienst op internet. Verder zijn er veel nieuwe functies die verbinding hebben met het web.

Cortana
Vooral Cortana is opmerkelijk: een ‘persoonlijke assistent’ die alle getypte en ingesproken tekst doorstuurt naar Microsoft ‘om de gebruiker beter te leren kennen’. De Nederlandstalige editie bevat nog geen Cortana, maar de instellingen ervoor staan al wel ‘aan’.

Stappenplan
Er zijn meer zaken waar consumenten automatisch ‘ja’ tegen zeggen bij een standaardinstallatie van Windows 10. Namelijk: het uitlezen van unieke reclame-ID’s door elk programma, het voortdurend registreren van de locatie van de gebruiker, het delen van deze informatie met alle apps, en apps die meteen zien wie de gebruiker is. De consumentenbond heeft een stappenplan online gezet waarin wordt uitgelegd hoe de privacy-instellingen in Windows 10 zijn aan te passen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief