CoronaMelder in testfase

De Nederlandse corona-app wordt de komende dagen in de regio Twente door honderd mensen uitgeprobeerd. Minister De Jonge van Volksgezondheid heeft dit gisteren getweet.

Half juli zal de regering besluiten of de app landelijk wordt geïntroduceerd. De app heeft de naam CoronaMelder gekregen.

Minister De Jonge van Volksgezondheid

Elk kwartier genereert de corona-app een unieke code die via bluetooth wordt verzonden. Andere app-gebruikers in de buurt van de gebruiker bewaren deze codes veertien dagen lang op hun telefoon. De app houdt ook bij wat de afstand tussen gebruikers was en hoelang het contact duurde. Als iemand door de GGD positief is getest op corona, kan deze persoon dat op vrijwillige basis aangeven in de app.

GitHub

Alle codes van de afgelopen twee weken die op het toestel van de gebruiker zijn gegenereerd, worden geüpload naar een centrale server. Dagelijks checkt de corona-app meerdere keren of de op de telefoon aanwezige codes van tegengekomen personen, overeenkomen met de codes op de servers. Als dit het geval is, is de gebruiker in contact geweest met iemand die geïnfecteerd is met het virus. De gebruiker ontvangt dan een waarschuwing, inclusief een mededeling op welke dag het contact heeft plaatsgevonden. Identiteit en locatie worden niet gedeeld.

De code van de corona-app is op GitHub geplaatst.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief