CSR: Haast geboden voor digitaal veilige inlogmiddelen

De overheid dient spoedig veilige inlogmiddelen voor burgers en bedrijven beschikbaar te maken. Op deze manier kan worden voorkomen dat zij via Facebook, Google of andere buitenlandse techbedrijven op diensten inloggen.

Dit stelt de Cyber Security Raad (CSR), een orgaan dat de regering adviseert over cybersecurity.

Facebook of Google

Op veel websites kunnen gebruikers inloggen via hun Facebook- of Google-account. “Hierdoor ontstaan bij deze platformen grote concentraties van zowel Nederlandse bedrijfs- als persoonsgegevens, hetgeen direct gevolgen heeft voor onze privacy en digitale soevereiniteit,” zegt de CSR. “Hier moet snel verandering in komen wil Nederland een veilige, open en welvarende samenleving zijn en blijven.”

Betrouwbaar eID-stelsel

De overheid dient de ontwikkeling van een betrouwbaar eID-stelsel te coördineren en faciliteren. Burgers en bedrijven moeten zo veilig digitaal zaken kunnen doen met publieke en private diensten. Het recht op privacy, autonomie en zelfbeschikking dient hierin centraal te staan. Momenteel richt de overheid zich weliswaar op het inloggen van burgers en bedrijven op overheidsdiensten, maar nog niet op het inloggen op websites van private partijen, waaronder webshops, aldus de CSR.

Coördinerende en faciliterende rol

De Cyber Security Raad vindt dat de overheid hierin een coördinerende en faciliterende rol moet hebben. Op deze manier komt een eID-stelsel door publiek-private samenwerking tot stand. “Hier komen economische belangen samen met nationale veiligheid en met bescherming van (de gegevens van) de eigen burgers en bedrijven.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief