Cyberaanvallen gevaarlijker dan tanks

“Cyberaanvallen kunnen gevaarlijker zijn voor de stabiliteit van democratieën en economieën dan wapens en tanks,” aldus de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

Hij deed deze uitspraak gisteren tijdens zijn de ‘State of the Union’-speech in het Europees Parlement. Juncker pleit voor meer macht voor het Europese ‘cyberagentschap’ ENISA. De organisatie zou meer slagkracht moeten krijgen om grensoverschrijdende cyberdreigingen te bestrijden.

ENISA

Het Europees Agentschap voor Netwerk- en Informatiebeveiliging, ENISA, bestaat sinds 2005. Het agentschap helpt lidstaten om zich te weren tegen cyberdreigingen. Tevens dient ENISA informatie te delen met de private sector aangaande (mogelijke) cyberaanvallen.

Gijzelsoftware
Op dit moment heeft het ENISA 65 medewerkers in dienst met een jaarlijks budget van 11 miljoen. Als het agentschap de invloed krijgt die Juncker nu voorstelt, dan zal het onder andere ICT-producten en -diensten gaan certificeren. De voorzitter van de Europese Commissie merkte op dat tachtig procent van de ondernemingen het afgelopen jaar, in meerdere of mindere mate, met cyberaanvallen te maken had. Elke dag vonden er in 2016 ruim 4.000 aanvallen met gijzelsoftware in de EU plaats waarbij losgeld werd geëist.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief