Hoogleraar informatica pleit voor text-only e-mail

De huidige webbased e-maildiensten zijn veel te risicovol. Gebruikers klikken onnadenkend op links met alle securityrisico’s van dien. Het zou beter zijn om terug te gaan naar text-only e-mail want dat is de enige mail die veilig is. Deze uitspraak komt van Sergey Bratus, hoogleraar informatica aan het Darthmouth College in New Hampshire in de VS.

Veel e-mailprogramma’s, zowel webgebaseerde e-maildiensten als programma’s voor de desktop, maken het gebruik van standaard html en andere opmaak mogelijk. Het nadeel hiervan is echter dat het heel gemakkelijk is om er kwaadaardige links in te verwerken.

Platte tekst
“De terugkeer naar de oorsprong van e-mail in platte tekst lijkt misschien radicaal, maar het biedt radicaal betere veiligheid,” aldus de hoogleraar. “De enige manier om veilig te zijn in de huidige webmailomgeving is de vaardigheden van een professionele webontwikkelaar te leren. Alleen dan zullen de lagen van html, JavaScript en andere code duidelijk worden. Alleen dan zullen de gevolgen van een klik van tevoren duidelijk worden.”

Slecht idee
Bratus is kritisch ten aanzien van sommige nieuwe technologie: “Als technologen hebben we al lang geaccepteerd dat sommige technologie gewoon een slecht idee is, zelfs als het er spannend uitziet. De maatschappij moet hetzelfde doen. Securitybewuste gebruikers moeten eisen dat hun e-mailprovider een optie voor platte tekst aanbiedt.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief