Cyberburgemeesters: meer geld en aandacht voor digitale veiligheid

De politiek dient meer geld en aandacht te besteden aan digitale veiligheid. Dat zeggen achttien Nederlandse burgemeesters die zich als cyberburgemeesters hiervoor inzetten.

Ambtelijk en bestuurlijk netwerk

“Ik ben geen cyberexpert, mijn collega’s zijn dat ook niet. Wat wij proberen is om vanuit ons ambtelijke en bestuurlijke netwerk mensen bij elkaar te brengen. We volgen de laatste ontwikkelingen op het gebied van digitale veiligheid en vertellen elkaar wat we in de eigen gemeente ondernemen”, vertelt cyberburgemeester Rob Bats van Steenwijkerland.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten

De cyberburgemeesters delen informatie, bijvoorbeeld over maatregelen binnen hun gemeenten. “Daarnaast vinden we dat de overheid veel meer aandacht aan cyberweerbaarheid moet besteden. Zo blijkt bijvoorbeeld dat het voor kleinere gemeenten lastig is om voor voldoende beveiliging te zorgen”, licht Bats toe. In een motie hebben de cyberburgemeesters de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gevraagd om bij het ministerie van Binnenlandse Zaken aan te dringen op structurele aandacht en financiering voor informatieveiligheid.

Hacks en cyberaanvallen

“Investeren in iets tastbaars zoals een buurtgebouw of voetbalveld spreekt meer tot de verbeelding. We hebben genoeg voorbeelden van gemeenten, instellingen en universiteiten die zijn geraakt door hacks en cyberaanvallen. Hier moét gewoon geld voor worden vrijgemaakt,” aldus Bats.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief