Negatief advies AP over nieuw fraudesysteem Belastingdienst

De voorbereiding van een nieuw systeem voor de Belastingdienst om signalen van fraude op te sporen, wordt vooralsnog opgeschort. De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) had stevige kritiek geuit op het nieuwe systeem. Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingdienst) heeft de Tweede Kamer hierover geïnformeerd.

Fraudesignaleringsvoorziening

Het betreft een tijdelijke vervanger van de omstreden en onrechtmatig verklaarde Fraudesignaleringsvoorziening (FSV). Het nieuwe systeem met een ondersteunend programma heeft de naam Tijdelijke Signalenvoorziening (TSV) gekregen. Omdat ook dit systeem volgens de AP te wensen overlaat, wordt de implementatie ervan gestaakt.

Onvoldoende waarborgen

De AP is van oordeel “dat er nog grote stappen dienen te worden gezet” voordat de verwerking van persoonsgegevens met dit systeem “rechtmatig, behoorlijk en transparant” is. Er zijn voor de privacy-autoriteit “onvoldoende waarborgen” om een positief advies af te geven aangaande de TSV.

Totaalbeeld risico’s

De AP is vooral bezorgd over de vele onzekerheden. De Belastingdienst dient na te gaan waar verdere wettelijke waarborgen nodig zijn in het systeem. Tevens raadt de toezichthouder aan “een totaalbeeld op te stellen van alle risico’s” van het opsporen en verwerken van fraudesignalen “binnen en buiten de Belastingdienst, en niet alleen binnen TSV”.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief