Cybercriminelen vallen ziekenhuizen aan met corona-malware

Hackers maken misbruik van de corona-crisis. Ze infecteren apparaten met malware en vallen ziekenhuizen aan met ransomware om systemen te kapen voor losgeld.

Vanuit de Verenigde Staten en Italië zijn er berichten dat hackers trachten ziekenhuizen en zorginstellingen aan te vallen met mails die van volksgezondheidsautoriteiten lijken te komen. Deze berichten hebben malafide documenten als bijlage, waarin zogenaamd nieuwe voorschriften aangaande corona zouden zitten. Jordi Scharloo, cybersecurityspecialist bij Bitdefender, heeft dit recentelijk aan De Telegraaf laten weten.

Losgeld

In Tsjechië zouden de IT-systemen van een groot ziekenhuis door hackers zijn platgelegd. De criminelen eisten vervolgens losgeld. In Nederland zijn hier tot nu toe geen voorbeelden van bekend. “Er is goede beveiliging en mensen die bij Nederlandse ziekenhuizen werken, zijn ook goed op de hoogte van de risico’s. Ik maak me meer zorgen om ziekenhuizen in minder ontwikkelde landen, waar minder geld is voor beveiliging”, aldus Scharloo.

Verhoogde activiteit

Ronald van der Westen van cyberbeveiliger Motiv constateert verhoogde activiteit rond zorginstelling en phishingmails. „Cybercriminelen schatten in dat ziekenhuizen nu sneller bereid zijn om losgeld te betalen. Geslaagde inbraken in Nederland heb ik niet nog niet gezien. Er is nu verhoogde dijkbewaking.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief