Cybercriminelen zetten Blue Screen of Death in

Voor veel Windows-gebruikers is het Blue Screen of Death het teken dat er iets mis is met de computer, of met de installatie van Windows. Internetcriminelen gebruiken deze melding om gebruikers veel geld afhandig te maken.

Nagemaakte versies van het Blue Screen of Death worden bijvoorbeeld via pop-ups aan gebruikers getoond. Ze krijgen dan een melding dat er ernstige problemen met Windows zijn en de gebruiker “Microsoft-technici” moet bellen.

Telefonische oplichters
Die “Microsoft-technici” zijn in werkelijkheid telefonische oplichters, die mensen producten en diensten proberen te verkopen. De criminelen maken ook gebruik van potentieel ongewenste software (PUP) om de meldingen aan gebruikers op te dringen. Via iLivid wordt een PUP (SenseIUpdater) geïnstalleerd, die op de computer een overtuigend Blue Screen of Death laat zien.

Kosten
De waarschuwing bevat ook een telefoonnummer van een helpdesk. Als gebruikers dit nummer bellen, krijgen ze te horen dat hun computer vol met malware staat. Voor het verwijderen van deze malware moet de gebruiker betalen. Kosten: 150 tot 400 dollar. Anti-virusbedrijf Malwarebytes heeft onlangs nog gewaarschuwd voor deze malafide praktijken.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief