Vlaamse overheid ‘vliegt uit de bocht’ met phishingtest

In Vlaanderen hebben 20.000 ambtenaren een fake-e-mail ontvangen van de Vlaamse overheid. De overheid wilde hiermee testen of de ambtenaren alert zijn op fraudepraktijken op internet. Dit heeft VTM bekendgemaakt.

De Vlaamse ambtenaren ontvingen zogenaamd een factuur van Thalys, waarin ze verzocht werden om een treinticket te betalen. De Vlaamse overheid had er alleen niet aan gedacht dat er veel medewerkers zouden zijn die meteen de politie gingen waarschuwen, en met Thalys gingen bellen. Beide partijen waren niet op de hoogte van de phishingmail-test van de overheid…

Creditcardgegevens
In de valse e-mail stond dat er een fikse rekening van euro 19.000 openstond bij Thalys. Binnen drie dagen zou dat bedrag worden afgeschreven, tenzij de ontvanger creditcardgegevens zou invullen om de betaling te annuleren.

Toegegeven

Het doel van de test was om te controleren of ambtenaren alert zijn op zulke phishingmails van cybercriminelen. Regelmatig worden bankgegevens ontfutseld via dergelijke fake-e-mails. De Vlaamse overheid heeft inmiddels toegegeven dat ze een fout heeft gemaakt met de test. Alle ambtenaren hebben een – echte – e-mail met uitleg ontvangen, waarin staat dat het bij de eerdere mail om een test ging.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief