Cybercriminelen zijn ‘ondernemers’ met start-up

Cybercriminelen zijn eigenlijk ondernemers die een start-up runnen, volgens onderzoekers van de Universiteiten van Cambridge, Edinburgh en Innsbruck. Ze hebben onlangs een framework ontwikkeld dat vanuit het perspectief van ondernemerschap naar cybercrime kijkt.

“Veel cybercriminelen zijn ondernemers die iets anders willen doen: of het nu het ontwikkelen van een nieuwe scam is, traditionele misdaad online brengen, bestaande cybercrime verbeteren of het uitvoeren van een illegale activiteit waarvan ze denken dat dit winstgevend in de handen van anderen is”, stellen de onderzoekers. Deze ‘ondernemers’ zetten hun ideeën om naar een businessmodel en een bedrijfsvoering die is te vergelijken met disruptieve innovaties in andere sectoren.

Techondernemers

Ross Anderson die als hoogleraar Security Engineering aan de Universiteit van Cambridge bij het onderzoek is betrokken, denkt dat cybercriminelen met dezelfde problemen worden geconfronteerd als techondernemers. Het betreft zaken als toegangsbelemmeringen, randvoorwaarden die kansen mogelijk maken, de mogelijkheden om te kunnen opschalen, concurrentie en marktverzadiging.

Financiering

Groot verschil met regulier ondernemerschap is een gebrek aan financiering, benadrukt Anderson. Een cybercrime-organisatie kan geen durfkapitaal ophalen; ze zal zichzelf met eigen opbrengsten moeten financieren en in nieuwe producten en diensten moeten investeren. Anderson: “In feite proberen cybercriminelen een start-up te financieren met de financiële infrastructuur van een ijskraam.”

Ransomware

Met het framework van de onderzoekers kan in kaart gebracht worden, welke gemeenschappelijke factoren belangrijk zijn voor een type cybercrime om te starten, op te schalen en maatregelen door opsporingsdiensten te vermijden. Ook of de groei van een bepaalde scam duurzaam is of een natuurlijke grens heeft, is met het framework inzichtelijk te maken. Ontwikkelingen op het gebied van bijvoorbeeld ransomware zouden er eerder mee herkend kunnen worden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief