Cyberpolitie Groot-Brittannië bespaart 1000 miljoen pond

Volgens een recent rapport heeft de cyber-politie in Groot-Brittannië al meer dan een miljard Pond bespaart met hun activiteiten van de laatste 2,5 jaar. Het gaat daarbij om de ‘Metropolitan Police’s Central e-Crime Unit’ of PCeU.

Investering dubbel en dwars terugverdiend
Met de werkzaamheden van deze gespecialiseerde unit is voorkomen dat dit enorme bedrag is kwijtgeraakt aan cybercriminaliteit. Een groot voorbeeld is het oprollen van de bende die Barclays bank wilde oplichten voor 1,3 miljoen Pond. Van elke Pond die in deze unit is geïnvesteerd is maar liefst 58 Pond bespaart. Hiermee kan uitrekent worden dat er ongeveer 17 miljoen Pond is geïnvesteerd. Volgens commandant Steve Rodhouse: “Het PCeU heeft alle verwachtingen overtroffen. Hierdoor is het internet of de ‘cyberspace’ een stuk veiliger geworden. Dit komt onder andere door de goede samenwerking met de industrie en met de overheidsinstanties die zich met de wetgeving bezig houden. Er zijn dynamische systemen opgezet met een hoge mate van intelligentie. Hierdoor is het mogelijk om snel nieuwe maatregelen te treffen.”

Grote aantallen criminelen aangehouden
Er zijn in totaal 126 criminelen aangehouden. Daarvan zijn er 86 veroordeeld en wachten nog 30 verdachten op hun rechtszaak. Ook zijn er in totaal zeker 26 nationale en internationale bendes verstoord door de acties van de PCeU. Er zijn 61 criminelen veroordeeld tot gevangenisstraffen met een totaal aan 184 jaar gevangenisstraf. Een gemiddelde van 3 jaar per veroordeelde.
Naast al deze cijfers zijn er ook nog zaken die niet in geld zijn uit te drukken. Er is veel reputatie schade voorkomen en persoonlijk leed voor een groot aantal individuen.

Overheid
De overheid in Groot-Brittannië heeft al in 2010 een zeer hoge prioriteit gegeven aan het bestrijden van cybercriminaliteit. Uit een ‘National Security Risk Assessment’ in oktober 2010 kwam deze prioriteit naar voren. Cybercriminaliteit is door de overheid gelijk gesteld aan internationaal terrorisme en een internationale militaire crisis. Het PCeU werd in april 2011 opgestart en heeft sindsdien deze successen geboekt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief