Data Act EU verplicht clouddiensten data uitwisselbaar te maken

De Europese Commissie heeft de Data Act aangekondigd. Dit voorstel is bedoeld om gebruikers meer controle over hun data te geven. Clouddiensten worden bijvoorbeeld verplicht om gegevens uitwisselbaar te maken. Op deze manier moet het gemakkelijker worden om over te stappen van de ene naar de andere aanbieder.

Meer controle

Het EU-voorstel is een belangrijke stap om de data-economie als geheel beter te laten functioneren en mensen zelf hier meer controle over te geven, aldus Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging en het kabinet. De Data Act maakt duidelijk wie toegang tot gegevens heeft en wie deze kan delen, en onder welke voorwaarden.

Open data-economie

In de Data Act staat dat gebruikers en bedrijven de data die ze bij het gebruik van een product of dienst voortbrengen, zelf kunnen gebruiken of aan een derde partij kunnen geven. Hierdoor zou een beter werkende open data-economie ontstaan. Tevens dient deze wetgeving ervoor te zorgen dat eventueel gebruik van private data door de publieke sector zodanig georganiseerd wordt dat de belangen, verplichtingen en rechten van alle betrokkenen gerespecteerd worden.

EU Telecomraad

Nadat de verantwoordelijke ministers de komende maanden de Data Act in de EU Telecomraad hebben besproken, zal deze wetgeving worden na akkoord in de Raad en in het Europees Parlement.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief