Honderden computers Oekraïne getroffen door malware

In de Oekraïne is een nieuwe vorm van malware waargenomen. Volgens onderzoekers van cybersecuritybedrijven ESET en Symantec is de schadelijke software inmiddels tot honderden computers in het land doorgedrongen. De malware heeft als doel om computers kapot te maken.

Letland en Litouwen

ESET gaat ervan uit dat de aanval op Oekraïense computers is voorafgegaan door maanden voorbereiding. Symantec zegt aanwijzingen te hebben dat de schadelijke software ook computers in Letland en Litouwen heeft geïnfecteerd. De malware zou in staat zijn om antivirusprogramma’s te omzeilen.

DDoS-aanvallen

De afgelopen periode waren al meerdere websites van overheidsinstellingen en banken in Oekraïne platgelegd via DDoS-aanvallen. Deze cyberaanvallen waren afgelopen dagen heviger dan voorheen, aldus overheidsorgaan State Service of Special Communications and Information Protection of Ukraine. Volgens de Oekraïense datatoezichthouder zijn ook andere vormen van cyberaanvallen onlangs fors toegenomen, zoals phishingaanvallen op overheidsinstanties en vitale infrastructuur, het verspreiden van malware en pogingen om netwerken van bedrijfssectoren te hacken.

Rusland

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk lieten eerder weten overtuigend bewijs te hebben dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanvallen. Mark Warner, voorzitter van de inlichtingencommissie in de Amerikaanse Senaat, wees erop dat deze cyberaanvallen slechts een schijntje zijn van waartoe Rusland in staat is.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief