Databedrijven verkopen gegevens miljoenen Nederlanders

Databedrijven verhandelen persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders zonder dat deze mensen daarvan op de hoogte zijn. RTL Nieuws heeft dit recentelijk bekendgemaakt op basis van eigen onderzoek.

Betaalgedrag

Kredietinformatiebureaus zoals Experian en Focum maken grote gegevensbestanden aan. Persoonsgegevens van consumenten koppelen ze aan hun betaalgedrag. Deze informatie verkopen ze aan bedrijven die willen checken of klanten kredietwaardig zijn. Maar ook incassobureaus en particuliere recherchebedrijven die iemands adres willen weten, kopen deze informatie.

Europese privacywet

Het doorverkopen van dit soort informatie mag volgens de Europese privacywet alleen als mensen van wie de gegevens zijn, daarover expliciet zijn ingelicht. De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens verricht al ruim drie jaar onderzoek naar de handelswijze van deze kredietinformatiebureaus.

Locatiedata

BNR maakte onlangs bekend dat ook locatiedata van Nederlandse mobiele telefoons te koop zijn. De nieuwsradio verkreeg via een Duits bedrijf gigabytes aan locatiegegevens. Door deze data te combineren met informatie van openbare registers, zoals het Kadaster en LinkedIn-profielen, is iemands woon- en werkadres te achterhalen. “Het lijkt mij duidelijk dat dit illegaal is”, stelt Aline Klingenberg, hoogleraar IT-recht aan de Universiteit Groningen. “Maar een rechter heeft zich hier nog nooit in de hoogste instantie over uitgesproken.”

Aanmelden voor onze nieuwsbrief