Datalek bij Goede Doelen Loterijen

Van 450.000 deelnemers aan de Nationale Goede Doelen Loterijen zijn persoonsgegevens gelekt. Dit kon gebeuren doordat het klantenbestand bij een leverancier is gehackt.

Het gaat om de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloterij. Een onderzoeker ontdekte het lek in het computersysteem van de leverancier van deze loterijen. Vervolgens wees hij de loterijen op de zwakte in het systeem.

Rekeningnummer
De Nationale Goede Doelen Loterijen hebben de dienstverlening door de betreffende leverancier meteen opgeschort. Deze verzond in opdracht van de loterijen prijzen en cadeaus, waarvoor hij toegang had tot namen, adresgegevens en mogelijk telefoonnummers, e-mailadressen en geboortedatums van ongeveer 450.000 deelnemers. Van maximaal 900 deelnemers zou het ook om rekeningnummers gaan.

Autoriteit Persoonsgegevens
Het computersysteem is niet meer actief. Tevens heeft de organisatie melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de loterijen heeft alleen de onderzoeker de gegevens ingezien en zijn deze niet openbaar gemaakt. De getroffen deelnemers zijn per e-mail op de hoogte gebracht van het incident. Details over het beveiligingslek zijn niet bekendgemaakt.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief