Datalek gemeenten vanwege diefstal laptop

De laptop van een werknemer van een bedrijf dat voor gemeenten de onroerendezaakbelasting regelt, is onlangs ontvreemd. Op de laptop staan waarschijnlijk de gebruikersgegevens van tienduizenden personen.

De gesloten laptop zou gegevens van inwoners en bedrijven bevatten van gemeenten waarvoor het bedrijf vorig jaar heeft gewerkt. Het gaat om de gemeenten Beek, Meerssen, Nederweert, Peel en Maas, Roermond, Stein, Venlo en Venray. Het bureau Belastingsamenwerking Gemeenten en Waterschappen Limburg (BsGW) heeft dit bekendgemaakt.

Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten
De eigenaar van de laptop kan niet verzekeren dat alle lijsten met gegevens zijn gedeletet. Aangezien het bedrijf voor meerdere gemeenten actief is, kunnen er volgens de Informatiebeveiligingsdienst voor gemeenten (IBD) meerdere plaatsen slachtoffer zijn van een datalek. De IBD is een gezamenlijk initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING).

Toeslagen aanvragen…
IBD wil niet aangeven om welk bedrijf het gaat, noch welke werkzaamheden het bedrijf precies verricht voor gemeenten. Op de gestolen laptop zouden onder meer namen, adressen, geboortedata, burgerservicenummers en bedrijfsgegevens staan; genoeg informatie om op malafide wijze onder andere toeslagen aan te vragen. Het bedrijf heeft erkend dat de beveiliging van de gegevens tekortschoot, zegt de gemeente Noordenveld. Pogingen van specialisten om na de diefstal te achterhalen welke informatie er op de bewuste laptop aanwezig was, waren niet succesvol.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief