Datalek NAM: onterecht gegevens gedeeld met ministerie

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft onterecht data van Groningse aardbevingsslachtoffers doorgegeven aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het Dagblad van het Noorden heeft dit gisteren gepubliceerd. De krant deed dit op basis van correspondentie via een Wob-verzoek.

Waardedalingsregeling

De NAM verzond per abuis een Excel-bestand naar het ministerie. Hierin stonden alle dossiers van Groningers die gebruik hadden gemaakt van de waardedalingsregeling. Het betrof een regeling van duizenden huiseigenaren die tussen 2014 en 2020 een aanbod accepteerden van de NAM. Vanwege de aardbevingen in het gebied daalden de woningen er in waarde. De NAM en het ministerie bevestigen dat er onbedoeld gegevens van inwoners door het gaswinningsbedrijf zijn gedeeld.

Privacy

Volgens ambtenaren van het ministerie ging het om “nogal een datalek”. Omdat er volgens de NAM geen echt risico voor de privacy van de inwoners is geweest, is er geen melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens een woordvoerder is er “vrijwel alleen openbare informatie” gelekt. Namen, telefoonnummers, e-mailadressen of bijzondere persoonsgegevens zouden niet zijn verzonden.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief