Datalek Open Universiteit Heerlen; Studieplaza offline

De Open Universiteit Heerlen heeft een van haar websites uit de lucht gehaald. De achterliggende database van deze website bleek onvoldoende beveiligd te zijn. Het betreft de website Studieplaza waar studenten thema’s, tips, suggesties en workshops kunnen vinden voor hun studie.

De database van Studieplaza bevat onder andere persoonsgegevens: voor- en achternaam, e-mailadres, telefoonnummer, studentnummer en soms ook een wachtwoord. “Dan is er volgens de wet sprake van een datalek. Daarom is Studieplaza onmiddellijk uit de lucht gehaald en hebben we dit gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens,” aldus de Open Universiteit.

Nieuw wachtwoord

Studenten die het wachtwoord voor Studieplaza ook elders als wachtwoord gebruiken, wordt aangeraden om dit op alle plaatsen te veranderen in een nieuw wachtwoord. Tot nu toe zijn er geen gevallen van misbruik gemeld.

Alert
“Maar we kunnen misbruik ook niet uitsluiten. Zekerheidshalve vragen we u toch alert te zijn. Mocht u vermoeden dat uw persoonsgegevens door onbevoegden zijn gebruikt, bijvoorbeeld bij een webshop, neem dan contact op met de desbetreffende organisatie,” luidt de waarschuwing van de Open Universiteit.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief