Datalek via Google Drive bij Spinoza Lyceum Amsterdam

Het Spinoza Lyceum in Amsterdam heeft onlangs per ongeluk persoonlijke en gevoelige gegevens van zo’n honderd leerlingen gelekt. Door een fout werd een Google Drive-bestand naar leerlingen van de school verzonden.

Het ging om een bestand waarin informatie staat over de persoonlijke omstandigheden en thuissituaties van de leerlingen. Ook De Telegraaf wist het document van de school in handen te krijgen.

Snelheid
In een reactie gaf de school aan dat het door snelheid verkeerd was verzonden. “Maar het is een fout die absoluut niet gemaakt had mogen worden en we keuren dit niet goed,” aldus rector Jan Paul Beekman. De school heeft de Autoriteit Persoonsgegevens ge├»nformeerd en gaat tevens onderzoek doen naar de oorzaak van het datalek.

Preventieve maatregelen
Verder zal de school nagaan welke preventieve maatregelen genomen kunnen worden, zodat dergelijke datalekken in de toekomst niet meer voorkomen. Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan het scheiden van dataverkeer tussen docenten en leerlingen. Ouders die in het gelekte document genoemd worden, hebben een brief van het Spinoza Lyceum ontvangen. Voorts heeft de school een bijeenkomst georganiseerd over het voorval.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief