Decryptiesleutel TeslaCrypt-ransomware vrijgegeven

De makers van de TeslaCrypt-ransomware hebben hun kwaadaardige activiteiten gestaakt. De universele sleutel om geblokkeerde bestanden weer toegankelijk te maken, hebben ze zelfs op internet geplaatst.

Mensen die getroffen zijn door de TeslaCrypt-ransomware kunnen er gratis gebruik van maken. Het TeslaCrypt werd voor het eerst waargenomen in maart 2015. In het eerste kwartaal van dit jaar was het zelfs de actiefste ransomware.

Games
De ransomware belaagde vooral ‘klassieke’ games en gameplatformen zoals Diablo, Fallout 3, Half-Life 2 en WarCraft 3 en online games zoals Day Z, League of Legends, World of Tanks en World of Warcraft. Ook afbeeldingen, muziekbestanden, documenten en videoformaten werden geëncrypt door TeslaCrypt.

Tor
Op een Tor-pagina hebben de makers van de ransomware hun verontschuldigingen aangeboden. Anti-virusbedrijf ESET heeft via het supportkanaal van de TeslaCrypt-makers gevraagd om de universele decryptiesleutel. ESET en een gebruiker van het forum Bleeping Computer hebben deze universele sleutel inmiddels in een kosteloze tool opgenomen.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief