Definitief einde van Windows XP

Vorige week is er definitief een einde gekomen aan Windows XP. De ondersteuning via officiële veiligheidsupdates stopte op 9 april.

De laatste versie van Windows XP die nog werd voorzien van deze updates, was Windows Embedded POSReady 2009.

Windows Embedded POSReady 2009

Andere Windows XP-varianten werden al langer niet meer ondersteund. Voor Windows Embedded Standaard 2009 was op 8 januari van dit jaar end-of-life. Windows Embedded for Point of Service SP3 en XP Embedded SP3 worden sinds 2016 al niet meer voorzien van updates. Voor de officiële Windows XP Home en Professional SP3-versie eindigde het support op 8 april 2014. Voor enkele versies was het nog mogelijk om via een register hack security updates te krijgen. Dat kon, omdat er nog updates werden uitgegeven. Met het einde van Windows Embedded POSReady 2009 zal deze mogelijkheid waarschijnlijk ook verdwijnen.

SHA-2-versleuteling

Het is vooralsnog niet bekend hoe snel de security-updates stoppen. Voor Windows Update is vanaf 16 juli SHA-2-versleuteling nodig, zodat de kans reëel is dat vanaf dat moment alle updates voor Windows XP eindigen. In zeer uitzonderlijke gevallen verzendt Microsoft nog updates naar Windows XP-computers. Tijdens de WannaCry-uitbraak maakte het softwarebedrijf een security-update POSReady 2009 beschikbaar voor alle Windows XP-machines. Met de vereiste SHA-2-verseluting die later dit jaar in werking gaat, is de kans minimaal dat zo’n plotselinge ingreep in de toekomst nog mogelijk is.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief