DNB-president: clouddiensten risico voor banken

De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, heeft op een bijeenkomst van het IMF in Washington gewezen op de risico’s van clouddiensten.

Hij deed dit tijdens zijn speech over hervormingen in het bankwezen, en de economische en technologische veranderingen in de financiële sector.

Kernsystemen in de cloud

Volgens de topman van DNB zullen technologie en techbedrijven het bankwezen veranderen. Wat de impact hiervan zal zijn, is volgens hem nog niet duidelijk. Hij wijst op mogelijke risico’s, vooral met betrekking tot clouddiensten. “Het groeiend gebruik van clouddiensten kan voor concentratie en systeemrisico’s zorgen. Banken hebben op dit moment nog geen kernsystemen in de cloud, maar in de toekomst kan dit wel het geval zijn,” aldus Knot.

Single points of failure

Dit kan volgens de president van DNB nieuwe operationele risico’s tot gevolg hebben. Bijvoorbeeld wanneer dit leidt tot nieuwe single points of failure (SPOF), als een beperkt aantal cloudproviders de markt domineert. Hij voegt eraan toe dat operationele veerkracht daarom veel belangrijker voor financiële stabiliteit zal worden. Dat zal vooral het geval zijn als deze nieuwe partijen buiten het blikveld van toezichthouders te werk gaan.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief