Denemarken verbiedt Chromebooks en Google Workspace op scholen

Denemarken verbiedt de diensten van Google op scholen. Deze beslissing volgt na de uitkomsten van een onderzoek in de gemeente Helsingør.

Ambtenaren hadden de opdracht gekregen om aldaar een risicobeoordeling uit te voeren aangaande de verwerking van persoonsgegevens door Google. In heel Denemarken worden de Chromebook-laptops van Google en Google Workspace gebruikt.

Datatilsynet

In het recentelijk gepubliceerde vonnis stelt het Deense agentschap voor gegevensbescherming, Datatilsynet, dat verwerking van gegevens met betrekking tot leerlingen die gebruikmaken van de cloudgebaseerde Workspace “niet voldoet aan de vereisten” van de GDPR. Het gaat om de softwaresuite van Google met onder meer Gmail, Google Docs, Calendar en Google Drive.

Gegevensverwerkersovereenkomst

Met name de gegevensverwerkersovereenkomst, oftewel de algemene voorwaarden van Google, staat toe dat gegevens naar andere landen worden overgebracht. Zelfs als deze gegevens in een van de EU-datacentra van Google zijn opgeslagen, is dat een risico voor de privacy. Datacenters in Europa die eigendom zijn van een Amerikaans bedrijf vallen soms onder de werking van de Amerikaanse CLOUD-Act. Hierdoor kan ook in Europa opgeslagen data toegankelijk zijn voor de Amerikaanse overheid.

Helsingør

Hoewel Datatilsynet zich specifiek richtte op de gemeente Helsingør, merkt de privacytoezichthouder op dat veel van de conclusies “waarschijnlijk van toepassing zullen zijn op andere gemeenten” die Google Chromebooks en Workspace gebruiken. Het verbod op het gebruik ervan gaat onmiddellijk in.

Aanmelden voor onze nieuwsbrief